Fjerning av føflekker og hudutvekster

Mange har en føflekk eller utvekst et sted på huden, og lurer på å få den fjernet. Vi kan fjerne de fleste type utvekster, med ulike type behandlinger som varierer basert på hudtilstand. Vi prøver alltid å få utført fjerningen i samme tid som du har konsultasjon, avhengig av antall og omfang. Dersom utveksten er stor i omfang eller plassert på et sjenerende sted (f.eks. ansikt) kan vi anbefale å utføre fjerningen hos våre plastikkirurger. I så fall vil du ikke betale for ny konsultasjonstakst.

Fjerning av føflekker

Den vanligste måten å fjerne føflekker er kirurgi, og er en behandlingsmetode som ofte brukes på mindre melanomer eller føflekkreft i tidlig stadium. For personer med føflekkreft i et tidlig stadium vil dette være den eneste behandlingen som trengs. Kirurgisk fjerning av føflekker utføres med skalpell, og man vil sy et sting eller to i etterkant av inngrepet. Man vil alltid passe på å oppnå best mulig kosmetisk resultat. Føflekken vil i etterkant av inngrepet sendes til histologisk undersøkelse, for å analysere om det er utvikling av kreft. Som regel vil du få svar på om føflekken inneholder kreft i løpet av 1-2 uker. Du må alltid booke time til hudlege for å fjerne føflekker. Les mer om føflekker, føflekkreft og fjerning av disse her.

Book time til hudlege
sanity imagesanity image

Fjerning av talgvorter (seboreiske keratoser)

Seborreiske keratoser, også kjent som talgvorter, er svært vanlige utvekster i huden. De er ikke farlige, men kan være kosmetisk skjemmende. Talgvorter kan enkelt behandles ved skraping, men også med laser. Ved skraping prøver vi alltid å få dette til samtidig som du er i konsultasjon. Uavhengig av metode for fjerning er det en viss tendens til at vortene kan komme tilbake. Da kan behandlingen alltids gjentas. Alltid book time til hudlege ved fjerning av talgvorter.

Book time til hudlege
sanity imagesanity image

Fjerning av vorter

Ved fjerning av vorter behandler man ofte disse med frysing (cryoterapi), eventuelt ved laser. Frysebehandling kan benyttes til behandling av hudsykdommer som vorter, pigmentflekker, enkelte former for hudkreft og forstadier til hudkreft. Ved frysebehandling vil man spraye eller påføre med bomullspinner flytende nitrogen (temperatur -196 grader). Hensikten med frysebehandlingen er å påføre syk hud (f.eks. vorten) en begrenset frostskade). Behandlingen skjer vanligvis uten lokalbedøvelse. Etter frysingen blir huden står og det dannes skorpe som faller av etter 1-2 uker.

I noen tilfeller vil hudlegen anbefale laser ved vortebehandling, f.eks. ved vorter under foten. Vi har laser i Stavanger og Oslo.

Book time til hudlege
sanity imagesanity image