• no
 • en
Book an appointment
 • no
 • en
Book an appointment
Back to dermatologist

Moles

Føflekker


Generelt om føflekker

Føflekk, også kalt nevus eller nevi i flertall, er en økt pigmentering i huden. Den økte pigmenteringen skyldes enten økt produksjon av fargestoffet / pigmentet melanin, økt antall av pigmentproduserende celler i huden eller en kombinasjon av disse to.

Alle har føflekker, og de aller fleste er helt ufarlige. Føflekker kan være til stede fra man er født, men det er vanligere at de dukker opp iløpet av de første leveårene og øker gjerne i antall frem til 25 års alderen. Føflekker kan også oppstå i senere alder. Personer med lys hudfarge er mer utsatt for å få føflekker enn de med mørkere hudfarge. Soleksponering og arv er viktige faktorer som spiller inn i utviklingen av føflekker, samt graviditet kan også øke antallet føflekker.

Det finnes mange forskjellige typer føflekker, og de deles inn i undergrupper ut i fra hvor i hudens struktur de sitter, hvordan de ser ut og er satt sammen.


Føflekk forandringer og føflekkreft

Føflekker forandrer seg gjennom livet. De er oftest flate og går i ett med huden rundt i starten, så kan de heve seg litt / vokse litt ut fra huden med årene. Noen ganger kan de også forsvinne. Dette skjer oftest i tenårene, hvor immunsystemet angriper cellene i føflekken og den forsvinner. Da danner det seg gjerne først en hvit ring rundt føflekken.

Så det at føflekker forandrer seg er i seg selv helt normalt, og det er sjeldent det betyr at det er kreft i den, spesielt før 18-års alderen. Faktorer som kan gi økt risiko for utvikling av føflekkreft er:

  • høyt antall føflekker, over 50, som måler mer enn 2 mm i diameter
  • flere store føflekker, mer enn 7 mm i diameter, som er ujevne og med varierende farge
  • dersom man har en nær slektning (foreldre eller søsken) med føflekkreft
  • mye soleksponering uten UV-beskyttelse, solbrenthet


Føflekksjekk

Det er ingen nasjonale retningslinjer som anbefaler screening / sjekk av føflekker jevnlig, men det kan synes relevant spesielt for de som har risikofaktorer som beskrevet over. Har man selv oppdaget en føflekk som har endret seg er det også relevant å denne sjekket hos en lege. Det man skal være oppmerksom på når det kommer til føflekker er:

  • endret farge
  • endret sammensetning av farge, eg er det en del av føflekken som har endret farge sammenliknet med resten eller har det utviklet seg flere farger
  • rask vekst, asymmetrisk form
  • har overflaten på føflekken endret seg - er den mer ru, danner det seg sår på den, blør den lett
  • kløe fra føflekken


En føflekksjekk hos allmennlege / hudlege foregår ved at legen vil spørre en del spørsmål rundt føflekken (e). Hvor lenge du har hatt den, om den har endret seg, hvilket endringer du har bemerket deg. Legen vil også spørre om noen i nær familien har hatt føflekkreft og om du har vært utsatt for høy soleksponering.

Så vil legen undersøke føflekken og se etter “faretegn”, eller faktorer som kan gi økt risiko for føflekkreft. Disse er: asymmetri, uregelmessig avgrensing, fargeendring, diameter over 6 mm, og utviklingen til føflekken. Undersøkelsen innebærer som regel at legen bruker et dermatoskopi (et forstørrelsesglass med godt lys og linjal) for å vurdere føflekken. I dermatoskopet vil man kunne se små detaljer i føflekken samt måle hvor stor den er.


Føflekkfjerning

De aller fleste allmennleger kan fjerne føflekker, men er man i tvil om diagnosen, føflekker er veldig stor eller sitter på et ugunstig sted (f eks hals, ansikt eller hodebunn) pleier de fleste å henvise videre til en hudlege.

Har man en vanlig føflekk, hvor ingen av risikofaktorene som beskrevet over er tilstede er det ikke nødvendig å fjerne føflekken. Spesielt om den sitter på brystkassen / magen hos yngre individer vil man være tilbakeholden med å fjerne den, da det kan danne seg stygt arr i etterkant som kan være sjenerende.


Har man funnet indikasjon for å fjerne en føflekk utføres dette enkelt i lokalbedøvelse, hvor huden rundt føflekken bedøves og legen skjærer bort føflekken ved at en liten bit av huden fjernes. Legen vil forsøke å fjerne mellom 2-5 mm av huden rundt føflekken, i tilfelle det skulle være føflekkreft tilstreber man alltid å få med alle cellene fra føflekken. Såret lukkes så med en tråd, hvor stingene skal sitte i 10-14 dager. De første 3-4 dagene rådes det til å holde såret tørt og unngå mye bevegelse i huden her.

Legen vil sende inn føflekken som ble fjernet til laboratoriet for en analyse, skulle det vise seg å være kreftceller i den avhenger videre forløp av hvor stor den var, om hele føflekken ble fjernet. Legen som fjernet den vil ta kontakt med deg for å informere om videre behandling.


Hvordan kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr. Dropin har du mulighet til å booke time for vurdering av føflekker både hos allmennleger og hos hudleger. Begge vil kunne vurdere føflekken du er bekymret for og se om det er indikasjon for å fjerne denne. Skulle det være indikasjon for å fjerne den lar det seg ofte gjøre i samme konsultasjon om det er nok tid til dette. Allmennlegene hos Dr. Dropin har god erfaring med å fjerne føflekker, og de sender alltid inn føflekken til analyse og følger deg opp videre når svaret foreligger (oftest innen 3-4 uker). Skulle føflekken være stor, sitte et sted på huden som gjør at den er vanskelig å fjerne eller man er usikker på om den bør fjernes kan allmennlegen henvise deg videre til en hudlege.

Eller du kan selv enkelt booke en time hos hudlege hos Dr. Dropin for en vurdering, fjerning og videre behandling der.

Kilder:


Photodynamic treatment of skin

FotoFinder at Dr.Dropin: The market's most advanced mole check

FotoFinder at Dr.Dropin Skin - The latest in early detection of skin cancer

Dr.Dropin now has the pleasure of offering FotoFinder to all our patients. FotoFinder is one of the market's most advanced equipment for monitoring skin and moles. With the fotoFinder system, we create a digital body map of your moles, so that we can follow the development between each control and detect changes early.

Suspicious moles are examined with a video dermatoscope. Here, the dermatologist takes enlarged images that clearly show patterns and structures in the mole, and assesses whether they should be removed or monitored further.

Read more about FotoFinder here.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg

Hos Dr. Dropin har du mulighet til å booke time for vurdering av føflekker både hos allmennleger og hos hudleger. Begge vil kunne vurdere føflekken du er bekymret for og se om det er indikasjon for å fjerne denne. Skulle det være indikasjon for å fjerne den lar det seg ofte gjøre i samme konsultasjon om det er nok tid til dette. Allmennlegene hos Dr.Dropin har god erfaring med å fjerne føflekker, og de sender alltid inn føflekken til analyse og følger deg opp videre når svaret foreligger (oftest innen 3-4 uker). Skulle føflekken være stor, sitte et sted på huden som gjør at den er vanskelig å fjerne eller man er usikker på om den bør fjernes kan allmennlegen henvise deg videre til en hudlege.

Eller du kan selv enkelt booke en time hos hudlege hos Dr. Dropin for en vurdering, fjerning og videre behandling der.

Les mer om hudlegetilbudet til Dr.Dropin

Book hudlege hos Dr.Dropin

Fornuftig pris

Forutsigbar og fornuftig pris, uten skjulte kostnader og overraskende tillegg.

Inkluderer forbruksmateriell, søknader, resepter m.m.

Uten henvisning

Du booker selv enkelt time via nettsiden eller appen til Dr. Dropin, og behøver ingen henvisning på forhånd.

Hudlege når du trenger det

Hos Dr.Dropin må du ikke vente flere måneder for å få en time til hudlege. Her får du time raskt og det er enkelt å bestille time

Oversikt over klinikker

Ofte stilte spørsmål

FAQ:

Bør man sjekke føflekker jevnlig?

 • Om man har mange føflekker, og en del store føflekker bør man sjekke dem med jevne mellomrom, f eks en gang i året eller når man oppdager en endring

Er det nok å sjekke føflekkene selv eller skal det gjøres hos hudlege?

 • Man kan fint sjekke føflekkene sine selv, da har man god kontroll på evt endringer som tilkommer.

Hvilke forandringer / tegn skal jeg reagere på og oppsøke lege for?

 • Endringer som farge, endret form, endret overflate, sår, kløe eller om føflekken blør er tegn du skal være oppmerksom på.

Er nyoppståtte føflekker farlig?

 • En ny føflekk er i seg selv ikke farlig. De fleste nye føflekker oppstår tidlig i livet og frem til 25 årsalderen, men de kan også oppstå etter dette. Nye føflekker kommer oftest på hudområder utsatt for sol. Skulle den nye føflekken ha tegn som ujevn farge og form, ha en ujevn overflate, klør, danne seg sår eller blø bør du få den sjekket hos en lege.

Er det noe jeg selv kan gjøre for å ikke få flere føflekker?

 • Arv spiller en stor rolle i utviklingen av føflekker, og det er ikke så mye man kan gjøre for å bremse utviklingen av føflekker. Men soleksponering er en faktor man kan kontrollerer få å begrense utviklingen av nye føflekker. Det er viktig å smøre seg godt med solfaktor og unngå å bli solbrent.

Kilder:

Kilder:

Forfatter: lege Martine Hallin Henriksen

Sist oppdatert: 26.10.2020

Lesetid: ca 4-5 minutter


Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Book an appointment

Org. number:
919 149 795
Address:
Bogstadveien 30, 0355 Oslo
Mobile number: