• no
 • en
Book an appointment
 • no
 • en
Book an appointment
Back to Infection and inflammation

Sti på øyet

Sti på øyet: Symptomer, behandling og andre lignende tilstander (2020)

Hva er sti?

Sti på øyet (hordeolum) er en betennelse i en hårsekk eller talgkjertelen på øyelokkskanten.

Sti deles inn i “intern hordeolum” som befinner seg på innsiden av øyelokket. Dette er en betennelse i en talgkjertel. “Ytre hordeolum” befinner seg på utsiden av øyelokket og er betennelse i en hårsekk. Oftest er det hudbakterien Stafylokokkus aureus som forårsaker infeksjonen.

Symptomer, behandling og hva du kan gjøre for å unngå sti

Symptomer

Det oppleves som en rød, smertefull klump enten på innsiden og utsiden av øyelokket.

Klumpen kan være pussfylt, og noen ganger kan man oppleve puss i øyekroken. Noen ganger blir også øyelokket hovent, rødt og varmt. Det kan være ubehagelig / vondt å blunke grunnet hevelse. Noen ganger man bli litt rød og irritert på selve øyet også.

Når bør jeg oppsøke lege?

Har du en smertefull, rød og varm kul på / ved øyelokket er det lurt å oppsøke lege for en vurdering, det kan hende du har behov for antibiotika kur. Eventuelt kan du selv forsøke med varme omslag (bomullspads) 3-4 ganger om dagen i 10-15 minutter og unngå bruk av sminke. Blir det ikke bedre iløpet av et par dager bør du ta en tur til legen.

Behandling

Egenbehandling er som beskrevet over, med varme omslag (bomullspads) 3-4 ganger om dagen i 10-15 minutter.

Ved en ytre hordeolum trenger man som regel ingen antibiotika, men ved en intern hordeolum får man resept på både øyedråper og en øyesalve med antibiotika i.

Hva kan jeg selv gjøre for å unngå dette?

Noen er uheldige og får sti på øyet flere ganger. For å forebygge dette kan man forsøke å unngå sminke på øynene, vaske med fuktig, lunken bomullspad for å holde vipper og kjertler rene og åpne. Viktig å unngå å ta seg på øynene, spesielt hvis man har sti på det ene - da unngår man at det smitter over på det andre.

Andre tilstander som kan forveksles med sti på øyet

Blefaritt

Biefaritt en betennelse i kjertler langs øyelokksranden, både det øverste og nederste øyelokket kan bli rammet. Tilstanden kan forårsakes av bakterier eller av andre hudsykdommer som for eksempel eksem. Symptomer er rødt og hovent øyelokk som er irritert, svir, klør, eller er vondt / ubehagelig. Det kan også danne seg flass langs øyelokksranden.

Har man hatt øyelokksbetennelse en gang er det lett at man får det igjen. For å forebygge dette er det viktig å holde øyelokkene rene og tørre. Ved begynnende betennelse kan man selv starte med å legge på varme omslag, for eksempel en bomullspad med lunkent vann over øyelokket i 5-10 minutter inntil 2-4 ganger daglig. Har du prøvd dette 2-3 dager og det ikke hjelper oppsøker du lege for en vurdering om evt antibiotika. Det kan være man trenger øyedråper og øyesalve med litt antibiotika i for å få betennelsen til å roe seg.

Chalazion

Chalazion er en smertefri kul på øverste eller nederste øyelokk. Den skyldes en tilstoppet kjertel, tidligere betennelse eller en cyste. Det er ikke farlig og går som regel over av seg selv med litt tid. Det er viktig å holde øyelokket rent, vaske det 2 ganger daglig med en ren klut eller bomullspad, ikke bruke sminke og så lite kremer som mulig. Er kulen stor og sjenerende, og den ikke går bort av seg selv i løpet av 4-6 uker kan man vurdere å henvise til øyelege for å skrape den bort, men det beste er å la dem være.

Øyekatarr

Øyekatarr dette skiller seg fra de andre ved at det er en betennelse på det ytre laget av selve øyet, som strekker seg over på innsiden av øyelokkene. Det kan være forårsaket av enten virus eller bakterie. Det er en hyppig tilstand, med symptomer som svie, kløe, irritasjon og følelse av at det er noe på øyet. Det hvite på øyet blir ofte rødt ut i kantene, og øyet renner en del. Behandlingen er antibiotika dråper til 2 dager etter symptomfrihet. Det er viktig med god håndhygiene, ikke ta seg i ansiktet og bruke eget håndkle så ikke man smitter det andre øyet eller andre personer. Etter et døgn med antibiotika dråper er man ikke lengre smittsom, og for eksempel små barn kan da gå i barnehage igjen.


Forfatter: lege Martine Hallin Henriksen
Sist oppdatert: 19.06.2020
Lesetid: 2-3 minutterOfte stilte spørsmål om sti på øyet

 • Er sti på øyet farlig?
  Nei, det er ikke farlig men det kan være litt ubehagelig.

 • Blir synet mitt påvirket av sti på øyet?
  Ikke ved sti på øyet, men ved en kraftig øyekatarr kan synet påvirkes. Da er det viktig å oppsøke lege raskt.

 • Er sti på øyet smittsomt?
  Sti på øyet er ikke smittsomt da det er forårsaket av en tett kjertel, og ikke er en infeksjon som sådan.

 • Hvor lenge varer en sti på øyet?
  Som regel går den over av seg selv iløpet av kort tid, men kan vare lenger (opptil flere uker)

 • Er det noe annet enn antibiotika jeg kan dryppe eller smøre på?
  Det beste er å sikre god hygiene, med å vaske med nye bomullspads eller lignende 2 ganger om dagen, unngå sminke og kremer så sant man kan.

Kilder

Hunskår, S., (2017), Allmennmedisin, 3. utgave, Oslo, Gyldendal Norsk Forlag.

Norsk elektronisk legehåndbok (2017), Hordeolum, (online), tilgjengelig fra: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/oye/tilstander-og-sykdommer/ytre-oye/hordeolum/, hentet 12.06.2020

Oversikt over klinikker

Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Book an appointment