Corona virus: Our clinics are open to the general public, but all patients should wear a facemask during consultations. If you want a coronatest, have any symptoms of cold or flu or could be infected, read this before booking
  • no
  • en
Book an appointment
  • no
  • en
Book an appointment

The Coronavirus

Koronaviruset påvirker hverdagen vår

Utbruddet av koronavirus har påvirket oss alle den siste tiden, og norsk helsevesen jobber dag og natt for å hjelpe dem som trenger det. Vi i Dr.Dropin gjør det vi kan for å bidra og avlaste der vi kan. Vi har dyktige leger på jobb i klinikk og over video hver dag (8-22) for å hjelpe dersom du har behov for tilsyn av lege.

Vi har åpnet en egen testklinikk på Carl Berner i Oslo hvor de som ikke trenger en legeundersøkelse kan få penselprøve fra luftveiene. Dr.Dropin følger FHI sine testkriterier som sier at de som selv mistenker at de har covid-19, bør få anledning til å teste seg. Hvis du har behov for en legeundersøkelse og kan ha covid-19 er du velkommen til å booke time på luftveisklinikken vår på Frogner i Oslo.

Gynekologene våre på klinikkene på Grünerløkka og Skøyen i Oslo holder åpent for de som hverken har symptomer på covid-19 eller er i karantene.

Legehjelp over video

For å begrense smittespredningen i tiden vi nå befinner oss i, vil vi oppfordre alle til å følge rådene fra offentlige helsemyndigheter. Dersom du opplever symptomer fra luftveiene (feber, hoste, kortpustethet, sår hals eller lignende) og/eller mistenker at du kan være smittet med koronaviruset, ber vi om at du tar kontakt via vår videotjeneste for en samtale og vurdering av en av våre leger. Legen vil da kunne gi deg råd om veien videre.

Har du spørsmål om korona, behov for testing, retningslinjer hva gjelder hjemmekarantene eller andre spørsmål, kan du også kontakte våre leger via videotjenesten vår.

Spørsmål og svar om korona-viruset

De siste dagene og ukene har vi fått mange spørsmål om koronaviruset.
I den sammenheng har Daniel, lege og daglig leder i Dr.Dropin svart på flere av de mest stilte spørsmålene vi har fått inn.

NB. Merk at videoen ble spilt inn torsdag 19. mars 2020 og siden situasjonen stadig endrer seg, kan informasjonen om viruset ha endret seg. Hold deg oppdatert på de nyeste faktaene på helsenorge.no


Under kan du både se og lese svarene Daniel gir.

"Det er veldig viktig for meg å presisere at jeg prøver å holde meg oppdatert på det myndighetene kommer med av råd og informasjon, men jeg kan absolutt ta feil og spesielt under en sånn live sending som nå - så er man i tvil om noe så er det veldig viktig å sjekke FHI sine sider. Også har også noen leger på sørlandet laget en glimrende side som heter koronasjekk.no. Der kan man enkelt trykke seg inn og legge inn sin egen situasjon for å få gode råd som er oppdaterte på hvordan man skal forholde seg til for eksempel sin egen smittesituasjon."

1. Mange opplever å ikke kunne være sammen med de man er glad i. Dette rammer spesielt de i risikogruppen som for eksempel besteforeldre. Er det noen mulighet for å besøke overhodet?

Nei. Der er myndighetene ganske tydelige. De sier at akkurat nå er det lurt å være besteforeldre være i fred, spesielt om de er over 65 år og/eller har andre kroniske sykdommer. Og noe av bakgrunnen for dette, er at når man er smittet av viruset selv, er det ikke gitt at man merker symptomene i en tidlig fase og da kan man påvføre andre smitte, selvom det er vell ment å besøke. Bruk heller digitale platformer for å snakke med de. Nå har man også tid til å forklare og vise hvordan man bruker disse verktøyene.

2. Mange lurer på hvordan man skal håndtere situasjonen som foreldre når barnehager og skoler er stengt. Kan man ta med seg barna ut på tur i skog og mark eller på lekeplasser hvor det ikke er andre barn?

Såfremt ingen av barna er hjemme i isolasjon, smittet eller i hjemmekarantene kan de fint være ute og leke i frisk luft. Myndighetenes anbefalning er at man forsøker å gjøre dette i mindre grupper og at man ikke er sammen i timesvis av gangen. Men forsøker å holde samværet litt kortere. Så er det også lurt å være sammen med den samme gruppen hver gang. Hvis man bytter vennegjenger, møter man totalt sett flere mennesker.

3. Gjelder dette også for voksne?

Det gjelder også for oss. Akkurat nå er ikke tiden for å sosialisere mye - følg de rådene FHI kommer med, hold 1-2m avstand og unngå å være med for mange mennesker samtidig og har du muligheten til å ha hjemmekontor er det veldig bra å benytte seg av det.

4. Når det kommer til symptomer - Hva konkret når det kommer til luftveis-symptomer er det man skal kjenne etter?

Vi sier at det er 3 ting hovedsakelig som man skal være obs på nå:
1) feber - temperatur over 38,5 grad
2) Hoste
3) Tungpust - hvis du blir tyngre i pusten enn det du pleier, enten ved aktivitet eller ved hvile er det lurt å være påpasselig.

Spesielt hvis man blir veldig tung i pusten, er det lurt å ta kontakt med lege. Det er flere og flere fastleger og private tilbydere som har gode videotjenester hvor man kan komme i kontakt med lege. Evt. bruke de offentlige linjene som koronatelefonen, eller tilbudene som er i de enkelte kommunene som er veldig gode og hvor man har brukt mye ressurser på å kunne gi god informajson.

5. Når det kommer til smitte og flater - hvor lenge kan viruset leve på ulike flater? Og kan man med god håndvask bli kvitt smitten før den har "satt seg"?

For det første, så vet man at viruset kan overleve i noen timer på forskjellige overflater. Men så er det egentlig ikke så viktig å huske hvor lenge den overlever på plast, kobber osv.
Rådet vi gir er at hvis du tar på en flate som andre har vært i kontakt med, så skal du vaske hendene eller sprite de etterpå, og da et det egentlig irrelevant hvor lenge siden det er noen andre tok på den flaten. Så det å følge rådene til FHI med å ha god håndhygenie før og etter toalett besøk, før og etter man lager mat, har man vært ute en tur anbefaler vi å vaske hendene når man kommer hjem samt å host inn i albuen og holde avstand til andre.

6. Hvis man først skulle bli smittet - hvor lenge kan man bære på smitten før man får symptomer?

Her har man ikke alle svarene enda, men som det ser ut nå så tror man at inkubasjonstiden (hvor lang tid det tar fra man utsettes for et virus/bakterie før sykdom bryter ut) i korona-virusets tilfelle så ligger den på 5-6 dager. Så fra du har vært i kontakt med noen til symptomer mest sannsynlig oppstår så tar det 5-6 dager. Men så er det en del data som tyder på at man kan være smittefarlig minst opptil 24t før symtpomene bryter ut.

7. Og hvor lang tid går det fra man er smittet til man ikke lenger er smittefarlig for andre?

Der tror jeg vi må dele det inn i to grupper. Den ene grupper er de som kun har luftveis-symptomer, men som ikke har vært i nærkontakt med en som har korona eller har det påvist selv. Da er man rett og slett forkjøla som er veldig vanlig akkurat nå. Regelen som gjelder nå er at man skal være hjemme til man er symptomfri og én dag til. Det er siste retningslinjene fra FHI.
Den andre gruppen er de som har påvist korona. Da er anbefalningen at man skal være hjemme til man er symptomfri og deretter vente syv dager før man får lov til å ta seg selv ut av hjemmeisolasjon. Dette kan også endre seg, så hold deg oppdatert på myndighetenes sine sider.

8. Vil det bli enklere på sikt å teste seg?

Det har blitt gjort ca 35.000 tester i Norge og vi har ca 1750 påviste tilfeller i Norge, så det er gjort mye testing. Det man begrenser seg til nå, er at man kun gir testen til de gruppene som er definert at de trenger det. Det er helsepersonell, mennesker i risikogruppen og de som har symptomer etter at man har vært i nærkontakt med en som er smittet. De som har symptomer skal holde seg hjemme, rett og slett sette seg selv i karantene til man føler seg bedre.

Det er mye frykt ute i samfunnet nå - de fleste og unge mennesker vil dette gå veldig bra med. Grunnen til at vi holder oss hjemme i isolasjon er for å beskytte de som er i risikogruppen og for at man ikke skal få en for stor bølge med alt for mange syke samtidig.

Kan man bli smittet flere ganger?
Dette vet vi ikke enda, men mye tyder på at man ikke kan det. Når man får en infeksjon, enten en bakterie eller virus, så bygger kroppen et forsvar som hindrer at man skal få den samme infeksjonen igjen. Man har ikke mange eksempler på at man kan bli syk igjen rett etterpå av det samme viruset akkurat nå, så det er lite trolig at det gjelder for korona-viruset.

9. Covid-19 kan transporteres via luft - noen bekymrer seg for at dette eventuelt kan smitte seg over i drikkekilder - er det noen risiko for at det kan skje?

Når det kommer til luftsmitte, så sier vi at det dråpesmitte. Det betyr at man smitter en annen person ved at det kommer spyttpartikler fra munnen for eksempel når man hoster eller nyser, og de er av en sånn størrelse som gjør at de faller til bakken ganske fort. Så før det har gått 2 meter, så har de fleste truffet bakken. Så finnes det andre virussykdommer hvor viruset finnes i mye mindre partikler enn de dråpene som er av den størrelse som tåler uttørring osv, og da kan man få det som heter luftbornsmitte. Man tror ikke dette er tilfellet med korona. Det er noen eksempler på at folk har blitt smittet på en avstand som er større enn det som er 2 meter, men det vet man ikke enda. Hovedregelen nå er at det kun er dråpesmitte som gjelder for korona. Jeg føler meg ganske trygg på at folk ikke må være bekymret for at de blir smittet når de er ute og går en tur i parken, og holder god avstand til andre. Det er nærkontakt som gjør at man blir smittet.

Når det kommer til drikkevannet, så har vi et fantastisk drikkevann i Norge som behandles på flere måter før det slippes ut i kranene våre, så det er ingen grunn til bekymring. Man kan helt trygt drikke vann fra springen.

10. Det er en del mennesker som er i risikogruppen - er det en ekstra risiko for de med høyt blodtrykk?

Ja. Man vet at personer med hjerte- og karsykdommer har en høyere risiko. Samtidig er det viktig å ha i bakhodet at i Norge har vi et veldig godt fungerende helsevesen og de som har eksempelvis diabetes eller hjerte- og karsykdom er ofte veldig godt behandlet i Norge, men det er ikke alltid tilfelle i for eksempel Kina. Så de menneskene som har god kontroll på sykdommen sin, tar medisinene sine og har et godt samarbeid med legen sin løper ikke noen særlig større risiko enn den generelle befolkning. Derimot, hvis det er sånn at du har et blodtrykk som er helt ute av kontroll, så kan det hende at det er forbundet med større risiko.

Den europeiske hjertelege assosiasjonen har gått ut og sagt at det ikke er grunnlag for å endre på blodtrykksmedisinen som folk allerede står på. Så hvis du står på medisiner for blodtrykket ditt og har vært på kontroller hos legen din, så er det ingen grunn til å ta mer nå eller endre på dette.

11. Vi hører mange historier om helsevesen i andre land hvor man har begynt å prioritere på symptomer, alvorlighetsgrad og alder - tror du vi vil oppleve en tilsvarende tilstand i Norge?

Jeg tror ikke det - det er jo grunnen til at vi tar alle de forhåndsreglene vi gjør nå hvor vi mer eller mindre stenger samfunnet og innfører de strengeste tiltakene i Norge i fredstid. Det er for å hindre at mange i risikogruppen blir smittet samtidig så man må begynne å gjøre disse prioriteringene. I et helsevesen har man alltid begrenset med ressurser - Vi har ikke uendelig med medisiner og ventilasjonsapparater. Jeg er ikke en italiensk lege og kan ikke uttale meg i stor grad om hvordan det har vært der, men det er mye som tyder på at man har måttet gjøre harde prioriteringer. Dette ønsker man for enhver pris å unngå i Norge, så man hele tiden har kapasitet til å ta unna de nye sykdomstilfellene som kommer.

12. Noe annet man har hørt fra Italia er bruk av Ibux og at dette har påvirket dødsfall - stemmer det at man ikke skal bruke Ibux?

Nei, det stemmer ikke. Legemiddelverket har ikke sett noen sammenheng mellom ibux eller andre betennelsesdempende medisiner og det er ingen bevis for at de gir en økt dødelighet for korona-viruset. Det som er utfordringen med disse betennelsesdempende medisinene er at de kan være hardere for nyrene og de kan interagere med andre medisiner som ikke er så bra å kombinere. Sånn sett er vanlig paracet, som også er febernedsettende og som lindrer i et tilfelle hvor man har en infeksjon, å anbefale. Hvis man står mellom valget å ta en paracet eller en ibux, så er rådet være å ta en paracet. Men så er det også viktig for meg å påpeke at de pasientene der ute som allerede bruker ibux, voltaren eller andre betennelsesdempene medisiner i samråd med legen sin, de skal ikke kutte ut eller slutte å bruke den nå fordi vi har denne korona-epidimien. Er de veldig bekymret, så er det supert å ta kontakt med egen lege eller andre legetjenester for å få litt råd. Man skal ikke automatisk slutte med de medisinene nå. Det går fint å bruke ibux men vi foretrekker at man starter med paracet.

13. Kan hunder bære smitte, enten i kroppen eller i pelsen?

Der vet jeg ikke om jeg er den rette til å svare på, men man tror jo at dette viruset kom fra et marked i Kina der det var mange dyr samlet og at det skjedde en overføring fra en art til en annen. Men man har ikke sett noen klare holdepunkter på at viruset smitter fra hund til menneske i etterkant. Det er også en del som tyder på at viruset ikke klarer seg særlig lenge på tekstiler som pels vil jeg tro, så man trenger ikke være livredd for alle hunder som går rundt. Men jeg vet ikke om dette er tiden, uansett, til å kose masse med naboens hund allikevel. Så du trenger ikke klappe alle søter hunder du møter på din vei, men du trenger heller ikke være livredd for de. Følg den generelle regelen om å holde avstand.

Til slutt vil vi anbefale alle til å ta godt vare på hverandre og at legene i Dr.Dropin er tilgjengelig både i klinikk og på video (8-22) hver dag dersom man skulle føle behov for legehjelp.

Her kan dere finne nyttige kilder til informasjon:

FHI.no

Koronasjekk.no

Helsenorge.no

Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Book an appointment